Domowy sos tzatziki będzie idealnym dopełnieniem wszelkich dań z grilla. Sprawdzi się także jako przekąska z bagietką czosnkową. Którą wersję wybierasz?

Domowy sos tzatziki

Sałatka owocowa z jogurtem

Ciasto bananowe z brzoskwiniową pianką

Jajko zapiekane w bułce z żółtym serem

Uwielbiam przyrządzany w greckich restauracjach sos tzatziki. Nie sposób wspomnieć tutaj o wspaniałym Pireusie w Bydgoszczy, czy Tavernie Akropolis we Wrocławiu. Co jednak w sytuacji, gdy do ulubionej miejscówki daleko, a Ty masz ochotę na sos tzatziki? Nic prostszego. Bez problemu możesz wykonać go w domu. Sprawdź, jakie to proste.

Domowy sos tzatziki – potrzebujemy:

 200 ml jogurtu greckiego

2, 3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

kilka kropli soku z cytryny

1 duży ogórek lub 2 mniejsze

Domowy sos tzatziki

Domowy sos tzatziki – sposób wykonania:

Ogórki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odciskamy wodę, przekładamy do miski. Solimy i pieprzymy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy 200 ml jogurtu greckiego i 2,3 ząbki przeciśniętego czosnku. Mieszamy.

Wkładamy do lodówki na ok. 30 min., żeby smaki się połączyły.

Smacznego !
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
 Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
 Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
 Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
 Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl

Zobacz także