Domowy sos tzatziki. Idealny m.in. do potraw z grilla
Domowy sos tzatziki będzie idealnym dopełnieniem wszelkich dań z grilla. Sprawdzi się także jako przekąska z bagietką czosnkową. Którą wersję wybierasz?

Ciasto bananowe z brzoskwiniową pianką
Jajko zapiekane w bułce z żółtym serem
Uwielbiam przyrządzany w greckich restauracjach sos tzatziki. Nie w każdym przypadku jednak można szybko kupić stylowe akcesoria do grillowania z Fabryka Form. Z tego też względu niezwykle korzystnie jest się w nie zaopatrzyć odpowiednie wcześnie. Idealnie sprawdzi się możliwość skorzystania z przepisu na sos tzatziki, który będzie idealnym dopełnieniem grillowych propozycji.
W związku z przyrządzaniem grilla zawsze dobrze jest zaopatrzyć się w stylowe akcesoria do grillowania z Fabryka Form. Z powodzeniem udaje zaopatrzyć się w:
– deski do grillowania,
– płytę grillową,
– skrzynkę na piwo połączoną z paleniskiem,
– grill elektryczny stołowy
i nie tylko.
Jest to doskonała okazja do tego, by z powodzeniem bardzo sprawnie można przygotować szybkie przekąski na grilla, które będą idealne do wykorzystania zarówno w mniejszym, jak i większym gronie osób.
Domowy sos tzatziki – potrzebujemy:
200 ml jogurtu greckiego
2, 3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
kilka kropli soku z cytryny
1 duży ogórek lub 2 mniejsze
Domowy sos tzatziki – sposób wykonania:
Ogórki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odciskamy wodę, przekładamy do miski. Solimy i pieprzymy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy 200 ml jogurtu greckiego i 2,3 ząbki przeciśniętego czosnku. Mieszamy.
Wkładamy do lodówki na ok. 30 min., żeby smaki się połączyły.