Domowy chleb z otrębami. Idealny na sycące śniadanie
Bywają takie dni, w które nie mamy ochotę na kupne pieczywo. Domowy chleb z otrębami sprawdzi się wtedy w 100%. Jest szybki w przygotowaniu, smaczny i sycący. Czego chcieć więcej?
Regionalne europejskie przysmaki
Pyszne domowe warzywne burgery
Domowy chleb z otrębami – potrzebne składniki (na duże korytko):
1/2 kg mąki
1/2 kostki drożdży
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
3 szklanki otrębów (400 g)
1 i 3/4 szklanki wody
bułka tarta i tłuszcz do blaszki
Domowy chleb z otrębami – sposób wykonania:
1/2 kostki drożdży kruszymy, dodajemy 2 łyżeczki cukru, trochę wody i mąki, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 szklanki otrębów i dolewamy ok. 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody. Całość mieszamy. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Wykładamy ciasto (jest luźne).
Pieczemy 30-40 min. w 200 st.
Smacznego!