Bywają takie dni, w które nie mamy ochotę na kupne pieczywo. Domowy chleb z otrębami sprawdzi się wtedy w 100%. Jest szybki w przygotowaniu, smaczny i sycący. Czego chcieć więcej?

Domowy chleb z otrębami

 Regionalne europejskie przysmaki

 Pyszne domowe warzywne burgery

 Szaszłyki z piersi kurczaka

Domowy chleb z otrębami – potrzebne składniki (na duże korytko):

 1/2 kg mąki

 1/2 kostki drożdży

 2 łyżeczki cukru

 2 płaskie łyżeczki soli

 3 szklanki otrębów (400 g)

 1 i 3/4 szklanki wody

 bułka tarta i tłuszcz do blaszki

Domowy chleb z otrębami – sposób wykonania:

  1/2 kostki drożdży kruszymy, dodajemy 2 łyżeczki cukru, trochę wody i mąki, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 szklanki otrębów i dolewamy ok. 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody. Całość mieszamy. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

 Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Wykładamy ciasto (jest luźne).

 Pieczemy 30-40 min. w 200 st.

Smacznego!

Zobacz także