Domowa kawa mrożona. Robisz ją czasem?
Domowa kawa mrożona idealnie sprawdzi się w upalne dni. Gorące poranki powitały nas już kilka dni temu, więc warto szykować kostki lodu.
Gdzie smacznie zjeść w Trójmieście?
Dość negatywnie nastawiona do kawy zaakceptowałam jedynie kawę mrożoną. Dotychczas kupowałam taką w saszetkach, a gdy brakło jej w sklepie dostawałam szału 😉 Naprzeciw wyszedł mi mikser z kawą i lodem – w ten sposób powstała domowa kawa mrożona, o wiele lepsza, niż taka kupna!

Domowa kawa mrożona – potrzebne składniki (na 2, 3 kawy):
1/2 l mleka
3-5 kostek lodu
cukier, w zależności od tego, kto jaką słodką lubi
4 łyżeczki kawy
bita śmietana
szczypta kakao
Domowa kawa mrożona – sposób wykonania:
Mleko wlewamy do garnka. Ubijamy do czasu uzyskania pianki.
Dodajemy 4 łyżeczki kawy. Mieszamy.
Wlewamy do szklanki, dodajemy cukru. Mieszamy, aby pianka opadła.
Dodajemy kostki lodu w całości. Potem fajnie się rozpuszczą i napój będzie cały czas zimny.
Dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy kakao.
Ewentualnie możemy schować do lodówki.