Czy programy kulinarne wpływają na popularność restauracji? W naszym przypadku tak.
Czy programy kulinarne wpływają na popularność restauracji? Występ kucharza w danym programie ma znaczenie, zachęca do odwiedzin, czy wręcz przeciwnie?
Gdzie stołować się poza granicami kraju?
Odwiedzałyśmy znane miejsca
Nie da się ukryć, że jeszcze kilka lat temu z powodu nadmiaru czasu bardzo często oglądałyśmy programy kulinarne. Hell’s Kitchen, Top Chef, Master Chef, czy Kulinarne rewolucje nie miały przed nami żadnych sekretów. Później to się jednak jakoś rozmyło, bo stwierdziłyśmy, że możemy w tym czasie obejrzeć/zrobić coś innego. W tamtym czasie jednak udało nam się odwiedzić kilka restauracji, których kucharze byli właśnie w tych programach. Czy było warto?
Kucharze z programów kulinarnych
Niestety, nie zawsze. Tak naprawdę bardzo smakowało nam w Pierogarni pod Aniołami w Bydgoszczy, którą odwiedziłyśmy kilka razy i nigdy się na tym nie zawiodłyśmy. Zachwyciłyśmy się daniami w Staromiejskiej 13 w Katowicach, ale udało nam się tam dotrzeć tylko raz. Byłyśmy też w innych lokalach, ale niekoniecznie nam tam zasmakowało. Nie chcemy robić im negatywnej reklamy, bo może od tamtego czasu już coś się zmieniło. Wiemy, że kilka z nich zostało zamkniętych/zmieniło lokalizację. Kto chce, ten znajdzie wpisy o tych miejscach u nas na blogu.
Czy programy kulinarne wpływają na popularność restauracji?
Na popularność z całą pewnością wpływa, ale czy na jakość – to już każdy musi ocenić samodzielnie. Nie twierdzimy, że kucharze z programów źle gotują. Może po prostu w czasie naszych odwiedzin w konkretnych lokalach ich nie było lub mieli gorszy dzień. Zdarza się. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki występowi kucharza/ocenie restauracji w telewizji takie miejsce staje się popularne. Idą za tym także wyższe ceny, które mogą przeciętnego zjadacza chleba uderzyć po kieszeni. Gdyby jednak nie taka reklama, pewnie nigdy nie zwróciłybyśmy uwagi na wspomniane wyżej miejsca.