Ciasto z truskawkową pianką i poziomkami z galaretką. Idealne na lato
Ciasto z truskawkową pianką i poziomkami z galaretką to kolejna letnia, smaczna propozycja na upalne dni.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkową pianką i poziomkami z galaretką – potrzebne składniki:
BISZKOPT
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
PIANKA TRUSKAWKOWA
jogurt grecki 400 ml
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
WIERZCH CIASTA
0,5 kg poziomek
2 galaretki poziomkowe
Ciasto z truskawkową pianką i poziomkami z galaretką – sposób wykonania:
BISZKOPT
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Delikatnie na małych obrotach dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. Przekrawamy na pół.
PIANKA TRUSKAWKOWA I WIERZCH CIASTA
Truskawki blendujemy. Wkładamy do garnka i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu i wsypujemy proszek z dwóch galaretek. Zostawiamy do wystygnięcia i lekkiego tężenia się galaretki. Do tężejącej galaretki dodajemy jogurt grecki 400 ml i łączymy za pomocą miksera. Układamy biszkopt, pianka truskawkowa, biszkopt. Na wierzch kładziemy piosenki i zalewamy tężejącą galaretką poziomkową. Wstawiamy do lodówki.