Ciasto śliwkowe. Pyszność z pianką
Ciasto śliwkowe to nasza pierwsza taka wariacja z tymi owocami, która wyszła bardzo smaczna i zachęcamy do jej wykonania.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto śliwkowe – potrzebne składniki:
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
mała łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
10 dużych żółtych śliwek
2 galaretki pomarańczowe
śmietana 30 % 330 ml
2 galaretki agrestowe
Ciasto śliwkowe – sposób wykonania:
BISZKOPT. Ubijamy białka, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijając dalej. Na wolnych obrotach dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. do suchego patyczka w 160-170 st. Biszkopt chłodzimy.
PIANKA ŚLIWKOWA. Dojrzałe śliwki obieramy ze skórek, wyrzucamy pestki. Blendujemy, zagotowujemy, dolewając pół szklanki wody. Po zagotowaniu zdejmujemy z pieca i dodajemy proszek z dwóch galaretek pomarańczowych. Mieszamy. Schłodzone wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnięcia. Ubijamy śmietanę i lekko miksując dodajemy tężejącą galaretkę. Wylewamy sprawnie na schłodzony biszkopt. Do stężenia wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy według przepisu dwie galaretki agrestowe. Wylewamy na schłodzony biszkopt i masę śliwkową i ponownie wkładamy do lodówki. Ciasto śliwkowe najlepiej smakuje schłodzone.