Ciasto Rafaello. Kokosowy smakołyk
Ciasto Rafaello to bardzo smaczna propozycja dla miłośników kokosowych nut w ciastach. Serdecznie polecamy.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto Rafaello – potrzebne składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 śmietany kremówki 30 %
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 paczka śnieżki na mleko
1 biała czekolada
1,5 paczki wiórków kokosowych
2 łyżki żelatyny
3/4 szklanki cukru
Ciasto Rafaello – sposób przygotowania:
Jajka ubijamy w gorącej wodzie na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy cukier, mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy 15-20 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
1,5 śmietany kremówki wlewamy do garnka. Ubijamy razem ze śnieżką. Dodajemy roztopioną w odrobinie wody tabliczkę białej czekolady oraz paczkę wiórków kokosowych.
W kilku łyżkach wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Odstawiamy na kilka minut, gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do kokosowej masy. Wstawiamy na ok. 10 min. do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego!