Ciasto piernik. Smakuje cudownie nie tylko w Święta
Ciasto piernik idealnie sprawdzi się nie tylko w bożonarodzeniowym okresie. Smakuje naprawdę wyśmienicie.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Ciasto piernik – potrzebne składniki:
szklanka miodu,
3 niepełne szklanki mąki pszennej,
4 jajka,
pół kostki masła,
szklanka mleka,
opakowanie przyprawy do pierników,
2 płaskie łyżeczki sody,
1 łyżka kakao,
szklanka cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
rodzynki
Ciasto piernik – sposób wykonania:
Wsypujemy szklankę cukru. Dodajemy szklankę mleka i szklankę miodu. Wbijamy 4 jajka. Dosypujemy 3 niepełne szklanki mąki. Dodajemy 1/2 kostki masła, łyżkę kakao, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Dosypujemy łyżkę cynamonu. Dorzucamy garść rodzynek, mogą być też orzechy, migdały.
Pieczemy 50 minut w 160 st. Ciasto możemy przełożyć dżemem porzeczkowym.