Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Idealne
Przepis na ciasto na pierogi pochodzi z książki ,,Ewa gotuje”, str. 114. Ciasto wychodzi przepyszne. My skusiłyśmy się na nadzienie serowe i z wiśniami.
Poznań – Pierogarnia Stary Młyn
Toruń – Pierogarnia Stary Toruń
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz – potrzebne składniki:
40 dag mąki
szklanka gorącej wody
1 jajko
wiśnie / ser biały / dowolne nadzienie
cukier
sól
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz – sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z gorącą wodą. Delikatnie mieszamy nożem, zagarniając mąkę do środka (zaparzanie ciasta). Wbijamy jajko do środka. Mieszamy. Ciasto urabiamy dłońmi. Wykładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki. Nakładamy do środka trochę cukru i umieszczamy na tym owoce. Lepimy pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu jeszcze 3 minuty. Odcedzamy. Polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem, cynamonem, co kto lubi.
Smacznego !