Ciasto mocno malinowe. Idealne z mrożonymi owocami
Ciasto mocno malinowe idealnie sprawdzi się gdy mamy dostęp do dużej ilości malin, także tych mrożonych.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto mocno malinowe – potrzebne składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
aromat pomarańczowy
3 galaretki malinowe
1 duża śmietana 12 %
80 dag malin
Ciasto mocno malinowe – sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie w 2 szklankach wody przygotowujemy 2 galaretki malinowe. Studzimy i wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia. Dodajemy dużą śmietanę 12 %, mieszamy, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wysypujemy maliny. Przygotowujemy w 2 szklankach wody jedną galaretkę malinową. Gdy będzie zimna wylewamy na piankę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.