Ciasto Kukułka. Przepyszna propozycja
Ciasto Kukułka po raz pierwszy pojawiło się w naszym domu i wiemy, że jeszcze nie raz do niego wrócimy.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto Kukułka – potrzebne składniki (na dużą blachę):
6 jajek
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
1 łyżka mąki
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 litra mleka
4 żółtka
25 dag cukierków Kukułka
200 g masła
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
50 ml wódki lub brandy
4 białka
¾ szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych
Ciasto Kukułka – sposób wykonania:
CIASTO – Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli dodając cukier i pojedynczo żółtka, budynie, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w 180 st. ok. 30 minut do suchego patyczka i z wysokości ok. 40 cm zrzucamy najlepiej na dywan. Zostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół.
KREM KUKUŁKOWY – 1,5 szklanki mleka podgrzewamy, wrzucamy Kukułki do roztopienia, cały czas mieszając. To co się nie roztopi należy rozdusić lub wybrać. Do 0,5 szklanki mleka wrzucamy 4 żółtka, mąki i kakao, mieszamy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka z kukułkami (gotujemy budyń kukułkowy). Studzimy go. Masło ucieramy mikserem i wrzucamy po łyżce budyniu, cały czas ubijając. Na koniec lekkim strumieniem wlewamy brandy lub wódkę.
WARSTWA KOKOSOWA – WIERZCHNIA – Ubijamy na sztywno 4 białka ze szczyptą soli, powoli dodając ¾ szklanki cukru, 20 dag wiórków kokosowych i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Z blachy wyjmujemy biszkopt, nakładamy posmarowany nowy papier i wylewamy warstwę kokosową i pieczemy 10-15 min. w 160 st, a następnie 15 minut w 100 st. Sprawdzamy czy jest upieczone.
Na blasze układamy jeden blat ciasta, połowę masy kukułkowej, na to kładziemy drugą warstwę biszkoptu, drugą połowę masy kukułkowej i zimny blat warstwy kokosowej. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną i polecamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl