Ciasto drożdżowe na kefirze ze śliwkami. Idealne na weekend
Ciasto drożdżowe na kefirze ze śliwkami jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wspaniale smakuje z różnymi owocami.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Ciasto drożdżowe na kefirze ze śliwkami – potrzebne składniki (blacha 25 cm x 35 cm):
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki kefiru,
4 dag drożdży,
1/4 szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
2,5-3 szklanki mąki,
śliwki,
cukier puder (do posypania),
0,5 szklanki wiórków kokosowych.
Ciasto drożdżowe na kefirze ze śliwkami – sposób wykonania:
2 żółtka, jedno całe jajko, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli dobrze ucieramy do czasu rozpuszczenia się cukrów. W międzyczasie z 1/4 szklanki mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 4 dag drożdży zarobić rozczyn drożdżowy.
Do utartych jajek z cukrem dodajemy 3/4 szklanki kefiru, 1/3 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy + ew. 0,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Nakładamy na to ciasto drożdżowe. Smarujemy roztrzepanymi 2 białkami, posypujemy wiórkami kokosowymi i nakładamy śliwki pokrojone w ćwiartki skórką do dołu. Posypujemy kruszonką. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Nagrzewamy piec do temp. 180-190 st. i po wyrośnięciu pieczemy ok. 40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.