Chałwowiec z wiśniami. Przepyszne ciasto
Chałwowiec z wiśniami to świetna propozycja dla miłośników czekoladowych ciast z dodatkiem wiśni. Jest pyszny.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Chałwowiec z wiśniami – potrzebne składniki:
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
1 łyżka mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
1 szklanka drążonych wiśni
2 łyżki mąki
250 g masła roślinnego
0,5 litra mleka
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 litra śmietany kremówki
1-2 fixy
200 g chałwy waniliowej
Chałwowiec z wiśniami – sposób wykonania:
BISZKOPT. Ubijamy 6 białek, pod koniec ubijania po trochu dosypujemy cukru białego oraz cukru waniliowego, by była sztywna piana. Zmniejszamy obroty, powoli dodajemy partiami żółtka, budynie, mąkę i proszek do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt, pieczemy ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu spuścić z ok. 0,5 m na dywan. Ostudzony przecinamy na pół.
KREM. Zagotowujemy 0,5 litra mleka i odlewamy z 3/4 szklanki (do tego wbijamy 2 jajka, mieszamy, dodajemy 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki mąki kartoflanej, rozmieszać i dodać do mleka w rondelku). Gotujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia. Osobno miksujemy 250 g masła roślinnego i dodajemy do niego po łyżce zimnego ugotowanego budyniu, na końcu dodajemy 250 g ugotowanego budyniu. Rano podgrzewamy 0,5 śmietany kremówki, podgrzewamy rozkruszoną czekoladę i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy dodając 1-2 fixy.
Na blachę wykładamy jedną warstwę biszkoptu, na to krem chałwowy i w niego układamy drążone wiśnie. Przykrywamy drugim biszkoptem i na to wylewamy bitą śmietanę ubitą z czekoladą. Na tarce ścieramy dodatkową czekoladę do posypania. Zostawiamy na noc w lodówce.