Chałwowiec z bitą śmietaną i czekoladą. Pyszne ciasto
Chałwowiec z bitą śmietaną i czekoladą jest świetną propozycją pysznego ciasta, jednak jego wykonanie nie jest zbyt szybkie.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Chałwowiec z bitą śmietaną i czekoladą – potrzebne składniki (na dużą blachę)
3 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
6 jaj
0,5 l mleka
2 jajka
2 łyżki mąki
250 g chałwy waniliowej
2 łyżki mąki kartoflanki
1,5 kostki masła roślinnego
2 łyżki cukru
0,5 l śmietany
1 gorzka czekolada
1 fix
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
2-3 łyżki cukru pudru
Chałwowiec z bitą śmietaną i czekoladą – potrzebne składniki (na dużą blachę)
BISZKOPT. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier z cukrem waniliowym. Ubija się na sztywną opianę. Następnie zmniejszamy obroty i dokładamy po jednym żółtku oraz stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. w 25-30 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu gorące spuszczamy na dół z 30 cm i przecinamy na pół.
KREM. Mamy łącznie 0,5 l mleka, odlewamy 3/4 szklanki i do niej wbijamy 2 jajka, 2 łyżki mąki kartoflanki i roztrzepujemy. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Z całości gotujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia.
Oprócz tego robotem urabiamy masło roślinne i dodajemy po łyżce ugotowanego zimnego budyniu. Zostawiamy.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach wody.
Osobno ubijamy śmietanę z fixem. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i na koniec rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Na koniec do bilet śmietany dodajemy połowę startej czekolady.
CAŁOŚĆ. Na pierwszy biszkopt wkładamy 3/4 całego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem. Go smarujemy resztą kremu, na to nakładamy bitą śmietanę i drugą połowę czekolady trzemy na wierzch w roli dekoracji. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.