Biszkopt wiśniowo-kokosowy. Pyszności
Biszkopt wiśniowo-kokosowy to naprawdę pyszna propozycja, w której słodycz miesza się z kwasowością wiśni.
Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Biszkopt wiśniowo-kokosowy – potrzebne składniki:
6 jajek
3 budynie śmietankowe/waniliowe
3/4 szklanki cukru
Biszkopt wiśniowo-kokosowy to pyszna propozycja, w której słodycz miesza się z kwasowością wiśni.
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0,5 l śmietany kremówki
200 ml śmietany 18 %
1 szklanka wiórków kokosowych
1 fix
8 łyżek cukru pudru
DODATKOWO
4 szklanki gęstej konfitury wiśniowej lub frużeliny
wiórki kokosowe do posypania
Biszkopt wiśniowo-kokosowy – sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na gęstą pianę, pod koniec wsypując łyżka po łyżce cukier biały z cukrem waniliowym aż piana będzie sztywna. Zmniejszamy obroty, powoli dodajemy żółtka i miksujemy z mąką wymieszaną z proszkiem. Wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy w temp. ok. 170 st. przez 20 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
MASA KOKOSOWA – wszystkie składniki masy kokosowej powinny być dobrze schłodzone. Kremówkę ubijamy z fixem, pod koniec dodając śmietanę 18% wymieszaną z cukrem pudrem. Mixujemy na gęsty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
ZŁOŻENIE CIASTA – pierwszy przekrojony blat smarujemy masą wiśniową i 3/4 masy kokosowej. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na górę wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego!