Biszkopt na budyniach z jabłkami. Smaczna propozycja
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Biszkopt na budyniach z jabłkami – potrzebne składniki
3 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
1 łyżka mąki
6 jajek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 galaretki pomarańczowe
jogurt grecki
2 galaretki agrestowe
cukier puder do posypania
Biszkopt na budyniach z jabłkami – sposób wykonania:
BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy po trochu cukru, ubijając na sztywną masę. Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo żółtka, następnie budynie, mąkę i cukier. Pieczemy w 170 st. ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucić z wysokości 30-40 cm na podłogę. Po ostygnięciu przekroić na pół.
MASA JABŁKOWA. Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do garnka, zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu, posypujemy trzy galaretki pomarańczowe, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Lekko gęstniejące wylewamy na spód biszkoptu. Wstawiamy do lodówki. Następnie w osobnym garnku zagotowujemy dwie szklanki wody, zdejmujemy z ognia, wsypujemy dwie galaretki agrestowe, mieszamy. Do gęstniejącej galaretki dodajemy jogurt grecki 400 ml. Rozrabiamy robotem, wylewamy na warstwę jabłkową. Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!