Ananasowiec. Pyszne ciasto
Ananasowiec to bardzo smaczne ciasto, którego wykonanie jest czasochłonne, ale smak całkowicie to rekompensuje.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ananasowiec – potrzebne składniki (na dużą blachę):
9 jajek
szklanka i 3/4 cukru
szczypta soli
0,5 szklanki mąki
2 czubate łyżki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masło roślinne 300 g
1,5 puszki ananasów
2 budynie śmietankowe
20 dag wiórków kokosowych
Ananasowiec – sposób wykonania:
BISZKOPT – 5 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy niepełną szklankę cukru i ubijamy do szklistej masy. Dodajemy po jednym żółtku, zmniejszając obroty. Dokładamy mąki wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wylewamy na blachę. Pieczemy ok. 30 minut. W 160 st. do suchego patyczka.
MASA ANANASOWA – Odlewamy 1,5 szklanki soku z ananasów. Jedną szklankę zagotowujemy, w pozostałej połowie rozrabiamy dwa budynie – 4 żółtka.. Gotujemy budyń ananasowy. Zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy 300 g masła i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ananasowego. Na koniec pokrojony w kostkę ananas.
WARSTWA KOKOSOWA – WIERZCHNIA – Ubijamy na sztywno 4 białka ze szczyptą soli, powoli dodając ¾ szklanki cukru, 20 dag wiórków kokosowych i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Z blachy wyjmujemy biszkopt, nakładamy posmarowany nowy papier i wylewamy warstwę kokosową i pieczemy 10-15 min. w 160 st, a następnie 15 minut w 100 st. Sprawdzamy czy jest upieczone.
CAŁOŚĆ – Biszkopt układamy na blasze, kładziemy masą ananasową i na nią warstwę kokosową. Można na wierzchu polać chłodną polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada z 4 łyżkami śmietany). Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!